izdao-je-zemlju-‘alienima’-kako-bi-unistio-socijalizam-na-njoj…

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Kapitalizam 21. stoljeća: Djela Foucaulta, Nussbauma i Paića

Sve bi bilo u redu sa Zemljom da njezine kolonije nisu napali Kerothi. Ljudi su konačno uspjeli izgraditi besklasno društvo u kojem je svatko imao priliku raditi ono u čemu je bio najbolji.

POGLEDAJTE VIDEO: Učenici dobili zadatak da napišu svoju knjigu

Randall Garrett u kratkom romanu “Izdaja nad izdajama” krenuo je od toga da bi takvo društvo gušilo osobne kvalitete, pretpostavljajući da bi bile zagušene ambicije pojedinca za moći te bi čovječanstvo postalo dekadentno. Prezadovoljno sobom ne bi adekvatno obrambeno reagiralo pri gubitku svake svoje nove kolonije pod naletom invazije iz dalekog svemira. Dramu o odnosu osobne ambicije i lojalnosti u okviru preudodarvinističke matrice svemirskog rata Garrett je izgradio oko pukovnika Sebastiana MacMainea koji je prešao neprijateljima i, izazvavši strahotno stradanje jednog svijeta, prisilio Zemlju da postane klasno hijerarhijsko društvo.


Garrett jest bio značajan ZF pisac, uz to divlji i duhovit, ali ovaj njegov roman nosi presnažan pečat stanja duha svojega doba – i zbog ideje o humanoidnim izvanzemaljcima, koji nemaju pametnijeg posla nego ratovati, i zbog kritike egalitarnog društva. Samo koju godinu poslije rođene su itekako društveno evoluirane “Zvjezdane staze”. Ovaj prijevod Garrettove ‘Izdaje’ mogao je biti i bolji.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak:  ‘Patria’ pripovijeda o terorizmu i mržnji, preveli je na 30 jezika

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Tema: Bestbook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here