klimatske-promjene-smanjuju-razinu-vode-u-rijeci-colorado

Prosječni godišnji protok vode u rijeci Colorado tijekom posljednjeg stoljeća smanjio se za više od 11 posto, a stručnjaci vjeruju da je uzrok globalno zagrijavanje. S padom razine vode u slivu rijeke Colorado tlo apsorbira više sunčeve svjetlosti, a zbog toga isparava više vode i manje ostaje u rijeci, koja je izvor vode za milijune ljudi.

Procjenjuje se da o tom izvoru vode ovisi vodoopskrba oko 40 milijuna ljudi od Denvera do Phoenixa, pa do Las Vegasa, kao i navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta diljem američkog jugozapada.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Računalne simulacije pokazuju da se prosječna temperatura u regiji povećala za 1,4 stupnja Celzija u proteklih 100 godina, to je smanjilo godišnju količinu vode koja teče kroz rijeku za više od 11 posto, izvijestili su istraživači iz američkog Geološkog zavoda u Princetonu, iz New Yorka, u časopisu Science.
BORNA ZA PREŽIVLJAVANJE


Polarni medvjedi prisiljeni jesti jedni druge da nekako prežive


To bi trebao biti razlog za ozbiljnu zabrinutost, kaže klimatolog Brad Udall, sa Sveučilišta Colorado u Fort Collinsu. Dok se svijet i dalje zagrijava, značajne promjene u toku rijeke Colorado – poput ostalih snježnih vodotokova širom svijeta – mogle bi izazvati velike probleme u mnogim zajednicama, piše Science News

Istraživači su u okviru studije simulirali akumulaciju snijega i otjecanje vode u slivu rijeke Colorado od 1912. do 2017., temeljeno na povijesnim podacima o temperaturama, oborinama i snježnim nanosima, što im je omogućilo da otkriju kako specifične varijable, poput temperature zraka, utječu na rijeku. 

Tim je otkrio da je tijekom 20. stoljeća toplije vrijeme dovelo do toga da se smanji snježni pokrivač, zbog čega je tlo apsorbiralo više sunčeve svjetlosti.
POČNIMO SADITI…


Milijarda hektara novih šuma usporila bi globalno zatopljenje


Zbog toga je više vode na tlu isparilo i prije nego što je moglo ući u rijeku Colorado, smanjujući tok rijeke.

Kako bi prognozirali budućnost, stručnjaci su simulirali klimatske modele koji predviđaju porast temperature u hipotetičkim scenarijima. 
AFPNEMA POVRATKA


Glad, žeđ i razaranje: Što nam donosi globalno zatopljenje?


Ako se emisije fosilnih goriva ograniče tako da se atmosferske razine ugljičnog dioksida održe dulje razdoblje, simulacije predviđaju da će godišnji tok rijeke pasti za 14 do 26 posto u usporedbi s prosječnim godišnjim protokom tijekom prošlog stoljeća. 

U scenariju gdje se emisija ugljika nastavlja i dalje, simulirani tok rijeke opao je za 19 do 31 posto sredinom ovog stoljeća u usporedbi s protokom 20. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:


Tema: Eko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here