ovih-8-gradevina-drvece-koristi-kao-element-modernog-dizajna

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jedan radi ‘vikendicu’ mački, drugi uči boje preko voća…

Primjena drvećem nadahnute arhitekture i dalje raste širom svijeta, uključujući i zgrade prekrivene biljkama, koje su trenutno u izgradnji u Taipeiju, Dallasu i Singapuru. Nekoliko tvrtki, od Los Angelesa do Švicarske, pretvorilo je drveće i grmlje u integralni građevinski materijal. Arborealna estetika nadahnuta je nizom praktičnih razmatranja: U nastojanju da se minimiziraju učinci stakleničkih plinova iz novih zgrada, arhitekti su uložili u više zelenila kako bi omogućili hlad, povećali kvalitetu zraka i smanjili potrebu stanara za klimatizacijom. Ovih osam prekrasnih građevina koje se oslanjaju na drveće će vam zasigurno promijeniti način na koji gledamo modernu arhitekturu.

Rolexovo buduće sjedište u Dallasu dizajnirao je arhitekt Kengo Kuma 2015. godine. Inspirirana kamenim zidovima japanskih dvoraca, zgrada se izvija tako da otkriva uređene terase, a ima i prostor za događanja na krovu koji je obložen drvetom.

BIG, tvrtka danskog arhitekta Bjarkea Ingelsa, nedavno je najavila 670 Mesquit, svoj prvi projekt u Los Angelesu. Projekt mješovite namjene veličine je 2,6 milijuna četvornih metara koji uključuje dvije zgrade sačinjene od betonskih kockica, od kojih je svaka prekrivena uređenim terasama.

Foto: studio-mla.comAgora Gardens Tower arhitekta Vincenta Callebauta trenutno je u izgradnji u Taipeiu, a trebao bi biti dovršen 2017. godine. Ekološka građevina, koja je inspirirana dvostrukom spiralnom strukturom DNA, sadržavat će biljke i drveće na svakom katu kako bi apsorbirali ugljični dioksid, a čak dopuštaju stanovnicima da sami uzgajaju hranu.

Foto: flickrVo Trong Nghia Architects izgradit će kampus na Sveučilištu FPT u Ho Ši Minu. Postavljen je na 14 kvadratnih kilometara, a cijeli kampus će ličiti na povišenu šumu koju okružuje prostrano dvorište.

Pobjednički dizajn ParkRoyal je 2015. dobio je nagradu Urban Habitat od Vijeća za visoke zgrade i urbano stanište. To je hotel u Singapuru koji je napravio WOHA.

Foto: DreamstimeNjemački Ingenhoven Architects osmislio je idealan ‘zeleni dizajn’ za zgradu Marina One, novu visokogradnju u Singapuru.

Talijanski arhitekt Stefano Boeri nedavno je najavio gradnju kule u Švicarskoj. ‘Cedrov toranj’ (Tower of Cedars) sadrži 18.000 biljaka, 6.000 grmlja i 100 stabala, a sve to štiti stanovnike od buke i zagađenja.

Foto: stefanoboeriarchitetti.netOvaj kompleks koji se nalazi u gradu Ho Ši Minu, opet izgrađen od strane Vo Trong Nghia Architectsa, sastojat će se od tri visoke građevine prekrivene bambusom i povezane mostovima zasjenjenim lišćem. Bit će postavljene na parceli površine oko 90.400 četvornih metara, tri zgrade (svaka s 22 kata) imat će oko 720 stanova, a svi će imati pristup zajedničkom vrtu na krovu, piše Architectural Digest.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak 

POGLEDAJTE VIDEO: s Borisom Banovićem #ZAJEDNO24SATA:

Tema: Eko

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here