roman-flamanskog-knjizevnika-prozet-je-boli-i-borbom-za-vlast

Bili su mladi i zavoljeli su se u beskrajno okrutnom dobu koje je posebno bilo nemilosrdno prema zabranjenim ljubavima. Ona, iz kršćanske obitelji, zbog svojeg dragog Davida iz obitelji Todros iz Narbonne, prešla je na judaizam kako bi se udala za njega.

POGLEDAJTE VIDEO: Učenici dobili zadatak da napišu svoju knjigu

Roman flamanskog književnika Stefana Hertmansa o sudbini djevojke Vigdis Adelais rađao se godinama, ne kao fikcija, nego kao povijesni roman. Vigdisin moćan otac šalje potjeru za njima, oni bježe u jednu od rijetkih oaza kulturne i vjerske tolerancije toga doba, u selo Monieux. A onda nailazi jedna od brojnih pljačkaških hordi križara, u pogromu pogiba njezin David, njihovo dvoje djece otimaju, a mlada udovica s bebom ostaje bez ičega.


Bol, užas, iskliznuće uma u protuvjerskoj histeriji i borbi za vlast i novac tog doba totalno se slamaju preko običnih ljudi. Hertmans je opisao dramu kakvu je mogao naći samo u stvarnom užasu Europe prije 1000 godina. Hertmans je roman počeo slagati kad je na Sveučilištu u Cambridgeu pronašao hebrejski rukopis iz 11. stoljeća koji spominje dolazak mladih bjegunaca u Monieux, gdje danas živi. Pritom se kao u halucinaciji miješaju povijest i sadašnjost, uz bojazan povratka mračnih doba u Europu.
UVIJEK DOBRE


Top deset knjiga koje morate pročitati jednom u svom životu


Tema: Bestbook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here